V meste pribudne kompostovací dvor na zelený odpad

23.05.2008 Humenné

Humenné 23. mája (TASR) - Humenská samospráva počíta v rámci investičných akcií v tomto roku okrem iného aj s výstavbou kompostovacieho dvora, ktorý vybuduje v areáli Technických služieb pri Lackovciach.
\"O finančnú dotáciu sa budeme uchádzať z Operačného programu Životné prostredie v objeme 22 miliónov Sk (706.305 eur), \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že kompostáreň sa bude rozprestierať na ploche 1000 štvorcových metrov. Jej maximálna kapacita bude predstavovať 6000 ton odpadu zo zelene ročne.
Humenská samospráva pripravuje aj výstavbu zberného a separačného dvora na triedenie komunálneho odpadu. Aj pri realizácii týchto stavieb sa bude uchádzať o dotáciu z rovnakého zdroja v objeme zhruba 64 miliónov Sk (2,055 milióna eur).
Zberný dvor, ktorý vznikne na Kudlovskej ulici v Humennom, zahŕňa výstavbu prestrešenej plochy a súvisiacich priestorov pre umiestnenie veľkoobjemových a špeciálnych kontajnerov na zhromažďovanie vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu. Takto vyseparovaný odpad bude následne prepravený na dotriedenie na triediacich linkách na separačnom dvore a expedovaný na spracovanie konečným recyklátorom. Separačný dvor, ktorý vznikne na Sninskej ulici, bude mať novú halu s triediacou linkou.
V toto roku samospráva mierne zvýšila poplatky za likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. K ich zvýšeniu pristúpila na základe rozhodnutia vlády, ktorá nariadila zvýšenie poplatkov za uloženie odpadu. \"V súvislosti s týmto rozhodnutím a s prihliadnutím na skutočnosť, že mesto nemá vlastnú skládku, odpad musí vyvážať a ročne tak vynaloží na likvidáciu odpadu 4,2 milióna Sk (134.840 eur), sme boli nútení pristúpiť k minimálnemu zvýšeniu cien, pričom na jedného Humenčana predstavuje táto cena jednu korunu na deň, \" povedal Kostilník. Ako dodal, zámerom mesta je zrealizovať spomínané stavby, ktorými by sa eliminoval nepriaznivý dopad na životné prostredie.
 

Vyberte región